Een groene en frisse tuin of gewassen met een beregeningsinstallatie

Het wordt elk jaar warmer in Nederland en we krijgen ook steeds vaker met droge periodes te maken. Wat groen is moet groen blijven, dus het is belangrijk om goed over de besproeiing na te denken! Voor het beste resultaat is een beregeningsinstallatie een mooie oplossing. Wat de voordelen van zo’n installatie zijn, uit welke mogelijkheden u kunt kiezen en wat er voor zo’n installatie gedaan moet worden leest u hier.

Wat is een beregeningsinstallatie?

Een beregeningsinstallatie zorgt ervoor dat uw grond via een netwerk van sproeiers van water wordt voorzien, waardoor geen enkel stukje droog komt te staan. Via een pomp verspreid het water zich naar de sproeiers of bevloeiing. Als bron wordt er vaak grondwater of oppervlaktewater (bijvoorbeeld uit een sloot) gebruikt. In tuinen wordt er ook wel leidingwater gebruikt als waterbron.

Landbouwirrigatie voor kwekerijen en telers

Voor de landbouwsector is een goede irrigatie van vitaal belang en met de juiste systemen kan een goede en constante watertoevoer gerealiseerd worden. Veel telers en kwekers maken daarom gebruik van onze irrigatie- fertigatie- en filtratiesystemen. U straks ook?

Irrigatiesystemen

Voor de landbouw hebben we diverse irrigatiesystemen, waarvan de druppelirrigatie steeds populairder wordt. Met druppelirrigatie kunt u op een constante manier lage hoeveelheden water bij uw gewassen krijgen. Daarnaast zal druppelirrigatie uw gewassen niet beschadigen met een harde waterstraal.

Fertigatiesystemen

Met een fertigatiesysteem combineert u irrigeren en fertiliseren in één systeem. Via het irrigatiesysteem wordt naast water dan ook in water oplosbaar kunstmest, bodemverbeteraar en andere fertilisatie-producten op de gewassen aangebracht.

Filtratiesystemen

Met een filtersysteem zorgt u ervoor dat het water wat u gebruikt voor irrigatie wordt gezuiverd. Dit is een ideale keuze als u water wilt gebruiken uit een sloot. Het filtratiesysteem voorkomt dan vervuiling en verstopping in het beregeningssysteem door vuil te weren voordat het in het beregeningssysteem kan komen.

Beregeningsinstallaties voor in de tuin

Een goede beregening zorgt voor een groenere tuin! Het gemak en de schaalbaarheid van een beregeningsinstallatie heeft ervoor gezorgd dat ze ook in tuinen steeds populairder worden.

Voordelen van een een beregeningsinstallatie in de tuin

Het plaatsen van een beregeningsinstallatie in de tuin heeft een aantal voordelen. Allereerst is er natuurlijk het gemak van tuinberegening. De beregeningsinstallatie is eenvoudig in gebruik en onderhoud is ook erg gemakkelijk. Met een goed uitgemeten beregeningsinstallatie zorgt u er ook voor dat uw tuin gelijkmatig wordt besproeid met één draai aan de knop. Uitdroging van gras en planten zal daardoor ook niet zo snel meer gebeuren.

U bespaart uzelf veel tijd, want het sproeien van uw tuin gaat nu vanzelf en, omdat de beregeningsinstallatie is aangepast op uw tuin, wordt er ook efficiënter gebruik gemaakt van het water. Wilt u de tuinberegening uitbreiden? Dan zijn extra sproeiers eenvoudig toe te voegen. Automatische beregening is ook nog mogelijk. Daarmee kunt u zelf inplannen wanneer uw tuin water krijgt, ideaal voor als u op vakantie gaat of als u meerdere sectoren los van elkaar wilt laten besproeien.

Soorten beregeningsinstallaties

Er zijn diverse soorten beregeningsinstallaties voor uw tuin. De meeste beregeningsinstallaties zijn te verdelen in bovengrondse beregening en ondergrondse beregening. Daarnaast is er ook nog druppelbevloeiing, die zowel als onder- als bovengronds kan worden toegepast.

Bovengrondse beregening

Bovengrondse beregening is het meest eenvoudige om te plaatsen en heeft de voorkeur als u niet het hele jaar door een beregeningsinstallatie in de tuin wilt hebben. De beregeningsinstallatie kan eenvoudig opgebouwd en afgebroken worden. Het nadeel is wel dat deze installatie in het zicht staat en u kan belemmeren in ander tuinonderhoud.

Ondergrondse beregening

De ondergrondse beregeningsinstallatie is de elegantere oplossing. Het leidingwerk wordt onder de grond aangelegd en door middel van pop-up sproeiers wordt de tuin besproeid. Deze pop-up sproeiers komen omhoog door de waterdruk en gaan dus ook weer omlaag als de waterdruk afneemt. Het grote voordeel van ondergrondse beregening is dat het niet opvalt en op elk moment aangezet kan worden. Een nadeel is dan weer dat voor de installatie een deel van de tuin wel op de schop moet.

Druppelbevloeiing

Druppelbevloeiing kan zowel ondergronds als bovengronds worden toegepast. Bij een beregeningsinstallatie met druppelbevloeiing worden er geen sproeiers, maar druppelslangen of andere druppelbevloeiingssystemen gebruikt. De waterafgifte is een stuk gerichter dan bij sproeiers, maar hebben daardoor ook een stuk minder bereik. Deze vorm van beregening wordt vaak toegepast in borders van kleine tot hoge beplanting.

Waar moet ik op letten bij het aanleggen van een beregeningsinstallatie?

Het aanleggen van een beregeningsinstallatie is geen complexe zaak, maar moet wel goed gedaan worden. Als achteraf blijkt dat niet de gehele oppervlakte besproeit wordt, of dat bepaalde planten, bomen of gewassen door de sproeiers worden beschadigd is dat natuurlijk vervelend. Om dat te voorkomen hebben we een aantal tips voor u.

1. Start met een beregeningsplan

Een goede beregeningsinstallatie begint bij een beregeningsplan. Op basis van de afmetingen van uw grond en uw behoeftes maken wij een beregeningsplan. Hieruit wordt duidelijk welke materialen er nodig zijn. Daarnaast maken we ook een vrijblijvende offerte. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat uw beregeningsinstallatie goed past bij uw tuin.

2. Wel of geen pomp?

Voor een aantal beregeningssystemen is de standaard waterdruk niet voldoende om het systeem goed te laten werken. Grotere installaties hebben een pomp nodig om het systeem naar behoren te laten werken. Deze pomp werkt op basis van grondwater of slootwater en zorgt voor meer druk op uw beregeningssysteem.

3. Handmatige of automatische besturing?

Automatische besturing van het beregeningssysteem maakt het gebruik ervan een stuk eenvoudiger. De vraag is alleen of het in uw situatie de investering waard is. Als u een groter beregeningssysteem heeft, waarvan u ook wilt dat hij specifieke sectoren op verschillende tijden besproeit, dan is automatische besturing aanbevolen. In de landbouw is een automatisch beregeningssysteem veel voorkomend, maar in de tuinberegening is het ook steeds populairder. Het voordeel is dan ook dat u de beregening kunt activeren op tijden waarop u niet thuis bent of aan het slapen bent. Geen dorre tuin meer na een vakantie!

Uw beregening van Damitech

Op zoek naar een nieuw beregeningssysteem voor in de tuin of een oplossing voor landbouwirrigatie? Dan helpen we u graag verder. We stellen graag voor u een beregeningsplan op en kunnen alle onderdelen voor uw beregeningssysteem leveren en adviseren u ook graag over het plaatsen van het systeem. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of kom langs in onze winkel!